Trg kralja Tomislava 6 23251 Kolan, Otok Pag, Hrvatska | Tel. +385 (0)23 698-008 | Kontakti
Unesite pojam i započnite pretragu

Udruga je osnovana u kolovozu 2007. godine s temeljnom namjerom pokretanja svih potrebnih djelovanja koji bi u konačnici trebali dovesti do postizanje zakonske zaštite za hrvatske suhozide i proglašenje suhozida materijalnim kulturnim dobrom hrvatskog naroda.
Tijekom 2007. i 2008. godine pokrenula je više akcija:

 • uređivanja zapuštenih izvora pitke vode u Kolanjskom polju (izvora Bunar i Motišnjak)
 • snimanja postojećeg stanja, izmjere i dokumentiranja situacije glede suhozidnog graditeljstva na otoku Pagu i RH (priprema katastarskih karata velikog formata, i prvi put, mjerenje dužine suhozidnih međa na otoku Pagu – utvrđeno preko 1100 kilometara suhozida)
 • pripremanje temeljnog cilja – postizanje zakonske zaštite za suhozide na prostoru RH, kao bitne sastavnice nacionalnog identiteta i ustrajne borbe za opstojnost hrvatskog naroda te važnog dijela prepoznatljivog jadranskog krajobraza.
 • Članovi udruge započeli su prikupljanje, pisanje i pripremu materijala za tiskanje MONOGRAFIJE OPĆINE KOLAN.

2009. kao suorganizator, s Gradom Novaljom, Općinom Kolan i HKD Napredak, organizirala proslavu 100. godišnjice rođenja hrvatskog pučkog pjesnika Berta Krešimira Balabanića i u sklopu te proslave:
 • suorganizirala tiskanje dviju knjiga: „Vila Hrvatica“ i „Duhovna oporuka“
 • pripremila Okrugli stol u Kolanu i Novalji o djelovanju B.K. Balabanića
 • pripremila izvatke za kazališnu predstavu „Radovan i Ljudmila“ po poemi B.K. Balabanića
U kolovozu 2009. u Kolanu, Udruga je organizirala skup, uz Općinu Kolan, Grad Novalju, udrugu „Idem i ja“ iz Malog Lošinja te dr.sc. Aleksandra Faber iz HAZU, nakon kojega svim lokalnim jedinicama ( 210 općina i gradova) uzduž Jadrana dostavlja tekst „Inicijative za zaštitu suhozida i suhozidne gradnje“ s pozivom na potporu i pridruživanje s ciljem djelovanja na Ministarstvo kulture RH u smislu dobivanja zakonske zaštite za suhozide na prostoru RH.

Do sad smo, svibanj 2010., dobili više od 50 potpora jedinica lokalne samouprave, Hrvatske turističke zajednice i dr., a početkom svibnja smo ponovili poziv u 160 lokalnih samouprava da bi snagom glasa, svojevrsnim referendumom uspjeli u naumu zakonske zaštite suhozida.
 • Na natječaju Ministarstva turizma RH – „Baština u turizmu 2009.“ za projekt Kolanjske vode – uređenje izvora i vodotoka u Kolanjskom polju dobiva 50 000,00 kn potpore te s tim iznosom uređuje izvor Motišnjak, dajući mu novi smisao i u poljoprivrednoj, baštinskoj i turističkoj namjeni.
 • Na istom natječaju, Projekt snimanja i konzerviranja ostataka rimskog vodovoda od Bunara u Kolanjskom polju do Caske, kojeg je u potpunosti, besplatno, za Turističku zajednicu Kolan-Mandre izradila udruga „Suhozid“, TZ Kolan-Mandre ostvaruje 150 000,00 kuna
 • Na istom natječaju, Projekt obnove zavičajne kuće u Kolanu, kojeg je u potpunosti, besplatno, za Općinu Kolan, izradila Udruga „Suhozid“, Općina Kolan ostvaruje 50 000,00 kuna
 • Nakon više desetljeća udruga „Suhozid“ pokrenula je izradu tradicionalne izvorne Kolanjske praće, oruđa kolanjskih ovčara, koja se je zadnjih desetljeća 20. stoljeća u potpunosti izgubila i prestala koristiti i izrađivati
 • Praću, tehniku izrade i korištenja prikazivali smo na većem broju događanja (izložba paške ovce i sl.) obnavljajući znanje izrade i korištenja, te usmjeravajući korištenje vune paške ovce (koja se do sad u cijelosti baca, predstavljajući ekološki problem) u novom smjeru.
 • Trenutno je u pripremi promoviranje praće kao izvornog suvenira našeg otoka. – projekt prijavljen na natječaj Ministarstva turizma RH – Baština u turizmu 2010.
 • U prosincu 2009. predstavnici udruge susreli su se, u Ministarstvu kulture RH, s ministrom Božom Biškupićem te su ga upoznali s trenutnom situacijom glede suhozida u RH. Na tom je sastanku dogovorena izrada tekstualnog okvira zakonske zaštite.
 • U 2010. udruga Suhozid je organizirala izgradnju suhozidnih spomen križeva, po ideji g.Nikole Bašića, na prostoru stradanja vatrogasaca na otoku Veliki Kornat, na način da je predložila i zamolila Ministarstvo kulture RH i Šibensko-kninsku županiju da graditelji suhozida s otoka Paga i članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava s otoka Paga sagrade prvi križ, te da se na taj način sagrade i svi drugi spomen križevi i kapelica
 • Nakon što je prijedlog i zamolba udruge Suhozid prihvaćena, dana 26.03.10. više od sto graditelja i vatrogasaca s otoka Paga, sve pod vodstvom udruge Suhozid, sagradili su prvi suhozidni križ te tako postavili model izgradnje svih križeva, uz činjenicu da članovi udruge Suhozid, volonterski, vode gradnju, uče druge graditelje vještini građenja i obavljaju nadzor nad izgradnjom svih dvanaest križeva. Ističemo da je kroz razne oblike sudjelovanja više od 3000 ljudi, s prostora cijele RH, kroz zajedništvo i volonterski, sudjelovalo u gradnji Spomen parka nastradalim vatrogascima.
 • Prihvaćanjem modela kojeg je za gradnju spomen križeva pripremila, predložila i vodila udruga „Suhozid“ Republika Hrvatska je ostvarila značajnu, višemilijunsku novčanu uštedu u gradnji Spomen područja, a i gradnja Spomen parka trajala je kraće od dva mjeseca, dakle radovi su završeni tri mjeseca prije roka.
 • Hrvatska vtrogasna zajednica je tijekom travnja 2011. godine, prigodom proslave 135. godišnjice Hrvatske vatrogasne zajednice dodijelila posebna priznanja Udruzi „Suhozid“, članu udruge Ivanu Šuljiću Ivuliću i predsjedniku Udruge Ivi Butkoviću za za sve učinjeno tijekom pripreme i izgradnje Spomen parka na Velikom Kornatu.
 • Isto tako, za izniman doprinos u očuvanju okoliša u gradnji Spomen parka, obzirom da je gradnja provedena samo uz primjenu tradicijskog alata i ručnu izgradnju suhozidnom tehnikom, udruga "Suhozid" je 20.05.2011. godine primila godišnju nagradu za doprinos u očuvanju okoliša Ministarstva kulture RH "Ivo Horvat" za 2010. godinu.
 • Tijekom ožujka 2010. Upravni odbor udruge donio je odluku o osnivanju HRVATSKOG CENTRA SUHOZIDNE GRADNJE – KOLAN (škole suhozidne gradnje, koja bi, djelovala tijekom cijele godine, a posebno tijekom turističke sezone, kroz Ljetnu školu) s ciljem daljnjeg obnavljanja znanja o tradicionalnoj suhozidnoj gradnji, ali i obogaćivanja turističke ponude na otoku Pagu i RH.
 • Tijekom travnja 2010. u organizaciji udruge u Kolanu je obavljeno snimanje i arhiviranje tonskih zapisa pisme nakanat, izvornog tradicionalnog načina pivanja otoka Paga, kojeg je Ministarstvo kulture RH zaštitilo kao nematerijalnu kulturnu baštinu hrvatskog naroda, a s ciljem pripreme nastupa pivača nakanat na 44. međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, u srpnju 2010.
 • Udruga je od župe Sv. Luke iz Kolana, uzela u zakup i obnovila prostor od 60 m2 u kojem planira provoditi sve aktivnosti vezane uz djelovanje Hrvatskog centra suhozidne gradnje, ali i drugih Udruga s prostora Općine Kolan, jer smo omogućili da i druge udruge koriste uredski prostor kojeg smo mi pripremili, omogućavajući na taj način neovisnost i samostalnost institucija civilnog društva na ovom prostoru.
 • Isto tako, u suradnji s arhitektom g. Nikolom Bašićem, trenutno smo u pripremi, na razini otoka Paga, s svim jedinicama lokalne samouprave: gradovima Pagom i Novaljom te općinama Kolanom i Povljanom da u smislu trajnog obilježavanja prepoznatljivih simbola otoka Paga i RH, na kamenim padinama otoka sagradimo nekoliko golemih suhozidnih struktura ( u pravom smislu riječi golemo) s motivima paške čipke, hrvatskog pletera, glagoljice i sl, e kako bi, u svjetskim razmjerima na identitetskoj, kulturnoj, marketinškoj i promidžbenoj razini predstavili suhozidnu gradnju, otok Pag i RH.
 • Tijekom proljeća 2011. udruga „Suhozid“ je uz suradnju Općine Kolan te župe Sv. Luke Kolan završila uređenje fontane ispred ulaza u župnu crkvu.
 • Udruga je 17.06.2011. u Kolanu organizirala i održala 1. Prvenstvo Hrvatske u gradnji suhozida. Ove se godine na , po svim ocjenama, izuzetno kvalitetno organiziranom prvenstvu, okupilo 8 ekipa iz cijele Hrvatske, a sve s ciljem jačanja povezanosti između zaljubljenika i poklonika suhozidne tradicije s prostora cijele Hrvatske, ali i ukazivanja stanovnicima otoka Paga i njihovim gostima na problem zaštite i očuvanja suhozida i suhozidnih građevina kao kulturno-povijesnog bogatstva i turističkog potencijala ovog prostora.
 • 21.10.2011. u hotelu Solaris u Šibeniku na Danima hrvatskog turizma, udruga Suhozid je pimila posebno priznanje Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske radiotelevizije za poseban doprinos očuvanju prirodne baštine hrvatskog turizma.


Predsjednik udruge: Ivo Butković, prof.

Dopredsjednik: Prof.dr.sc. Josip Balabanić
Tajnik: Marin Balabanić

Adresa: Kralja Petra Krešimira IV br. 8, 23251 Kolan/Mandre
Tel: 023 697 065

Mob: 099 312 45 71
URL: www.suhozid.org
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.