Trg kralja Tomislava 6 23251 Kolan, Otok Pag, Hrvatska | Tel. +385 (0)23 698-008 | Kontakti
Unesite pojam i započnite pretragu

festa od sira kolan 2018 foto jorlic 192

U Kolanu na Pagu otvorena je 4. Fešta od sira na kojoj uz registrirane proizvođače paškog sira izlažu i ostali proizvođači otočnih i županijskih delicija, suvenira i ostalih proizvoda.
Paški sir poznat je diljem svijeta i osvojio je mnogo nagrada za kvalitetu na brojnim natjecanjima, a upravo kolanjski izlagači nositelji su brojnih svjetskih nagrada.


Feštu od sira otvorio je izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović dr. Mate Granić, koji je naglasio da je Paški sir danas hrvatski brend te da ova manifestacija mora prerasti u nacionalnu feštu.
„ Paški sir je poznat u Europi i svijetu, nešto najbolje što Hrvatska može dati, proizvod vašeg truda i tradicije, zato opstanak ovdje ima svoju budućnost. Vi ste primjer za Hrvatsku. Predsjednica Republike snažno podržava ovu manifestaciju, ponosan sam što sam danas sa vama”, rekao je Granić.

Izaslanica predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića , zastupnica u Saboru RH Grozdana Perić rekla je da iako mnoge zemlje imaju poznate sireve mi sa našim paškim sirom moramo biti ponosni jer se takva kvaliteta ne može pronaći nigdje. “Turizam je i ova kvaliteta i proizvodnja, turist želi probati specijalit kraja u koji dolazi”, istaknula je Grozdana Perić.

Zamjenik župana Šime Vicković bio je izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića. On je podsjetio na tradiciju sirarstva, od vremena kada je sir nastajao na stari način ručnim miješanjem do danas kada su male sirane opremljene suvremenim strojevima. „Sirari otoka Paga sve više ulažu i u opremanje svojih sirana i u vlastito obrazovanje. I rezultati ne izostaju. Znamo da je sve veći broj priznanja koja donose s niza svjetskih natjecanja. Prigoda je ovo da vam, dragi sirari, još jednom čestitam na priznanjima te poželim puno uspjeha u budućem radu.“, rekao je Vicković i dodao da spoj bure, ovaca i vrijednih ruku dovode do ovog brenda.

Predstavnik Agronomskog fakulteta prof.dr.sc. Samir Kalit rekao je kako je sir izraz nacionalnog karaktera “ jedinstven je jer je nastao na prostoru koji je jedinstven, uz buru i mediteransko bilje, simbol otpornosti, posljedica čovjeka koj je otporan i izdržljiv. Tako da je zaista izraz hrvatskog karaktera. “

Načelnik općine Kolan Marin Pernjak, inače vlasnik sirane MIH iz Kolana te član Udruge proizvođača paškog sira rekao je da je u Kolanu najviše registriranih proizvođača te da ovo mjesto može slobodno nositi naziv "kolijevke paškog sira". “Paški sir je perjanica otoka koji nas prezentira na nacin da na spomen tog imena svi znaju odakle dolazi. Ovo je otočna manifestacija i nadam se da će kao takva u suradnji s kolegama načelnicima sljedeće godineodržati na 4 mjesta tijekom ljeta. Nama je bitno da na ovako malom području gdje zivi oko 800 ljudi imamo toliki broj proizvođača sira i mlijeka kao nigdje u Hrvatskoj. Sretni smo što nam se mladi ljudi ovdje vraćaju i bave se ovčarstvom i proizvodnjom sira.

Proizvodnja paškog sira i janjetine predstavlja značajnu ekonomsku dobit za stanovnike otoka gdje se Paška ovca uzgaja na 560 obiteljskih gospodarstava.
Fešta od sira organizira se u suradnji Općine Kolan, Turističke zajednice Općine Kolan te Udruge proizvođača paškog sira, a pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Manifestacija se nastavlja sutra tribinom “Zaštita paškog sira zaštitnom oznakom izvornosti" u prostorijama općine Kolan na kojoj će govoriti predstavnici Ministarstva poljoprivrede, predstavnici certifikacijskog tijela - tvrtke "Biotechnicon" te članovi radne skupine udruge koji su radili na izradi specifikacije i pripremi same zaštitne oznake.
U 10:00 sati održati će se dječja radionica izrade ovčica u knjižnici u Kolanu, a u 18:00 i edukativna tura kroz Kolanjsko polje - mjesto okupljanja također knjižnica.
Sutra će posjetitelji imati priliku posjetiti i sve sirane i OPG-ove u periodu od 15:00 – 17:00 sati, te vidjeti kako se radi i čuva svjetski poznati paški sir. Kako bi doživljaj bio još bolji, svi ugostiteljski objekti pripremili su posebne prigodne jelovnike.

IZVOR: ZADARSKA ŽUPANIJA