Trg kralja Tomislava 6 23251 Kolan, Otok Pag, Hrvatska | Tel. +385 (0)23 698-008 | Kontakti
Unesite pojam i započnite pretragu

hotel frane pag sobe 2

11. travnja 2018. dobrovoljni vatrogasci DVD-a Kolan sigurno će upisati u anale svog djelovanja. Naime, kolanjski vatrogasci jučer su dobili vrijednu donaciju u opremi od strane vatrogasnog društva iz Luksemburga.
Cijela priča je poprilično zanimljiva. Obitelj Ferenc iz Međimurja koja živi u Luksemburgu u Kolanu je kuplia kuću za odmor te svoj slobodno vrijeme provode u Kolanu. Andre Ferenc i Ivica Ferenc su profesionalni vatrogasci u Luksemburgu u vatrogasnom društvu Esch-sur-Sure koje proslavilo 150 godina svoga postojanja te su prošle godine posjetili kolege u DVD -u Kolan i uvidjeli da kolanjski vatrogasci oskudijevaju u opremi. Gospodin Andre Ferenc im je odlučio pomoći te je cijelu godinu tražio donaciju za DVD Kolan od svojih vatrogasaca.


Donatora Andrea Ferenca njegovog brata Ivicu te njihove roditelje DVD Kolan na čelu sa predsjednikom Miljenkom Badurinom te načelnik Općine Kolan Marin Pernjak dočekali su u prostorijama DVD-a Kolan.
Predsjednik Miljenko Badurina zahvalio im je u ime svih kolanjskih vatrogasaca na vrijednoj donaciji te ih ukratko upoznao sa problemima koji imaju kao vatrogasno društvo. DVD Kolan se trudi da sa resursima koje imaju naprave sve što mogu, no obzirom da otok Pag nema tradiciju vatrogastva ponekad nailaze i na neodobravanje lokalnog stanovništva, no svakako se trude pomoći ljudima najbolje što znaju i mogu. U ljetnoj sezoni, osim što su uvijek u pripravnosti zbog mogućih požara pomažu lokalnom stanovništvu u dopremanju vode za stoku.
Naglasio je kako DVD Kolan mora mijenjati vozni park, ali zasada ono što su obavezni je nabavka kombija za razvoz vatrogasaca zbog inspekcije koja je to naložila obzirom da je DVD Kolan središnje vatrogasno društvo na otoku.
''DVD Kolan broji oko 50 dragovoljaca što nije mali broj, no iako je dosta aktivnih trebali bi se malo više aktivirati da DVD profunkcionira u punom pravom sjaju. Nastavljamo dalje sa svojim aktivnostima te ćemo sljedeći tjedan posjetiti naše osnovnoškolce u područnoj školi Kolan te svoj djeci do 4. razreda podijeliti majice, upoznati ih sa našim radom i upisati ti ih u Mlade vatrogasce. Naime, planirali smo 2-3 puta mjesečno našu djecu upoznavati sa radom vatrogasaca te ih zainteresirati za ovaj poziv i polako graditi tradiciju vatrogastva u našoj općini. Također nastavljamo i sa radovima koje odrađujemo u suradnji sa Općinom Kolan na čišćenju cesta i puteva. Zahvaljujemo Vam od srca na ovoj vrijednoj donaciji koja nam je od velike važnosti te se nadam da ćemo nastaviti suradnju. Ovim putem bi čak predložio i bratimljenje naših dvaju vatrogasnih društava jer mislim da razmjenom iskustava možemo naučiti mnogo jedni od drugih, - poručio je Miljenko Badurina, predsjednik DVD-a Kolan.
Andre Ferenc je kazao kako je ovo najmanje što je mogao učiniti jer je uvidio da DVD Kolan oskudijeva u mnogim stvarima te nakon što je prošle godine posjetio vatrogasce po povratku u Luksemburg godinu dana je tražio od svojih zapovjednika donaciju upravo za DVD Kolan. Također naglasio je da bi mogao organizirati dolazak svog zapovjednika ovdje u Kolan. ''Naše vatrogasno društvo je prošle godine proslavilo 150 godina postojanja tako da mi imamo dugu tradiciju vatrogastva te se nadam da ćete i vi uspjeti u tome i drago mi je da samo moji vatrogasci i ja mogli pomoći, kazao je Andre Ferenc.
Načelnik Općine Kolan Marin Pernjak zahvalio se donatorima u ime Općine Kolan na vrijednoj donaciji. Naglasio je da je nažalost situacija našeg vatrogasnog društva loša po pitanju opremljenosti, a tako se ne može adekvatno čuvati prostor od požara i ostalih opasnosti te svaka donacija dobro dođe.
''Iako ljudi to ne zamjećuju jer hvala bogu požari nisu česti, funkcija vatrogasaca je vrlo bitna. Općina Kolan cijeni i prepoznala je važnost naših vatrogasaca te će sigurno zemljište koje je Općina Kolan nedavno kupila dati vatrogascima na korištenje te sasvim sigurni za 2 do 3 godine sagraditi vatrogasni dom s kojim će vatrogasci dobiti adekvatan prostor te svakako ići i u nabavu vozila. Još jednom Vam zahvaljujem na zlata vrijednoj donaciji i ovim putem Vas pozivam kao prve goste koje ćemo pozvati na otvorenje našeg budućeg vatrogasnog doma, kazao je Marin Pernjak.
Nakon preuzimanja vrijedne donacije, načelnik Marin Pernjak, predsjednik Miljenko Badurina, vatrogasci DVD-a Kolan, Andre Ferenc sa obitelji razgledali su još i zemljište koje je kupljeno za namjenu gradnje vatrogasnog doma.

 {gallery}2018/vatrogasci{/gallery}