Trg kralja Tomislava 6 23251 Kolan, Otok Pag, Hrvatska | Tel. +385 (0)23 698-008 | Kontakti
Unesite pojam i započnite pretragu

Kulturno umjetničko društvo „Bartul Kašić“ u Kolanu je osnovano prije više od trideset godina, daleke 1978. godine. Od njegovog osnutka pa do danas diči se njegovanjem tradicijskih običaja ovoga kraja, čuvanjem folklorne baštine, karnevalskih običaja, pivanjem nakanat.
Članovi KUD-a zasnovali su i stvorili etnografsku zbirku, mušku i žensku klapu „Kolan“ organizirali su razne manifestacije, dramske priredbe, izložbe i sl.
U svom djelovanju KUD-o „Bartul Kašić“ imalo je puno velikih uspjeha i nastupa, ali, naročito, u zadnje vrijeme, i jako loših perioda.
Procvat djelovanja našeg KUD-a bio je tijekom osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća kad su članovi i članice KUD-a redovno nastupali na smotrama folklora u Zagrebu, Vinkovačkim jesenima, u Metkoviću i širom Domovine.U to su se vrijeme organizirali iznimni karnevali, pivalo se i tancalo.
Vremenom, uslijed smjene generacija, dijelom i kao posljedica rata, djelovanje KUD-a Bartul Kašić oslabilo je i KUD je izgubio vodeću ulogu u održavanju tradicijskih običaja i kulturnih događanja.
Posebno loš period, koji je gotovo doveo do administrativnog gašenja KUD-a proteže se tijekom zadnjih nekoliko godina pa sve do travnja ove godine kada započinje proces obnavljanja i novog buđenja djelovanja KUD-a Bartul Kašić.
Tijekom ove godine naši pivači i pivačice nakanat, članovi KUD-a, nastupali su u više prigoda: na 44. Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, na Smotri klapa otoka Paga u Kolanu, na 7. Festivalu pisme nakanat u Novalji, zatim nastup ženskog para u radijskoj emisiji „Pomorska večer“ koja se 19. srpnja 2010. godine emitirala iz Kolana. U tom smislu posebno ističemo novostvoreni ženski par gđa. Marijana Rukavina i gđa. Martina Šupraha koje su svojim vrlo kvalitetnim izvedbama pobrale vrhunske ocjene stručnjaka i u Zagrebu na 44. Smotri i drugdje.
U suradnji s Općinom Kolan, udrugom „Suhozid“, Općinskom knjižnicom „Šime Šugar Ivanov“ iz Kolana osnovana je škola „pisme nakanat“ kroz čije se djelovanje planira zabilježiti cjelokupni opus, sve „pisme nakanat“ koje su se održale i koje su se pivale na prostoru naše Općine, ali i, jednako tako važno, pokušati, podučavanjem mladih pivača, prenijeti znanje i tehniku „pivanja pisme nakanat“ na mlađe pivače, kako bi obnovili i održali tradiciju pivanja na našem prostoru, a naročito u svjetlu proglašenja „pisme nakanat“ s otoka Paga nematerijalnom kulturnom baštinom otoka Paga i hrvatskog naroda.
Tijekom svibnja s djelovanjem je, s djelovanjem započeo „Mali zbor“ - sastavljen od naše djece od prvog do, sad već petog razreda, koji su s kratkim programom nastupili na Smotri klapa otoka Paga, koja se za Karmenicu, već tradicionalno održava u Kolanu. Namjera je pripremati program s kojim će naša dica moći nastupati u svečanim prigodama, bilo u Crkvi, školi ili pri nekim drugim događajima, ali i na događanjima van granica naše općine. Na taj ćemo način stvoriti jaku skupinu, već ih sad ima preko dvadeset, koja će u slijedećim godinama biti jezgro KUD-a, nositi će dobar dio njegovog djelovanja, ali će to biti i velika dobit za djecu koja će putem javnih nastupa graditi samopouzdanje i obogaćivati svoj život.
Isto tako, početkom kolovoza je na otoku Prviću, na Smotri crkvenog pivanja, nastupila veća skupina članova KUD-a Bartul Kašić i crkvenih pivača iz Kolana i Mandri.
U sklopu KUD-a već neko vrijeme djeluje ženska klapa "Kolanjke" koja broji ukupno 9 članica (isključivo mladih žena) koje predano vježbaju i zalažu se za aktiviranje i ostalih aktivnosti unutar KUD-a. Klapu vodi stručna osoba s kojom je sklopljen autorski ugovor.
KUD će djelovati u prostoru Katehetske dvorane, Rudina bb, Kolan, ali i u Velikoj dvorani Općinske zgrade.

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.