Trg kralja Tomislava 6 23251 Kolan, Otok Pag, Hrvatska | Tel. +385 (0)23 698-008 | Kontakti
Unesite pojam i započnite pretragu

U četvrtak, 12. srpnja prigodnom svečanošću obilježen je Dan Općine Kolan i blagdan zaštitnice Gospe od Karmela. U prigodnom obraćanju načelnik Marin Pernjak naglasio je prije svega zajedništvo svih načelnika i gradonačelnika na otoku Pagu koji zajedno rade na dobrobit svojih žitelja.

“Da bi se Kolan dalje razvijao, da bi se mogli realizirati projekti, izgraditi zgrade, da bi se mogao izgraditi novi vrtić za kojega uskoro ide natječaj za projektnu dokumentaciju, potrebno je imati zemljište. Nažalost, Općina Kolan nije imala u vlasništvu dovoljno zemljišta da bi sve to realizirala jer je večina u privtnom vlasništvu,” rekao je Pernjak i dodao da je Kolan zemljopisno u centru otoka Paga i da se treba raditi na tome da otok spaja naše dvije županije. “Moramo povezat otok u jedan čvor, jer mi smo jedna zajednica koliko god imali četiri jedinica lokalne samouprave. Nas veže infrastruktura, voda, struja, ceste i slično,” naglasio je Pernjak još jednom istaknuvši kako se to zajedništvo treba sačuvati.
“Ova, površinom mala Općina već ima odlične preduvjete za održivi razvoj gospodarstva koje je spoj tradicionalnog stočarstva, proizvodnje sira te turizma. Naravno da je upravo turizam najjača ovdašnja gospodarska grana.
Gosti ovdje u najvećoj mjeri dolaze uživati u mirnom obiteljskom odmoru, u čistom moru, lijepim plažama i kvalitetnoj gastronomskoj ponudi,” rekao je zamjenik župana Šime Mršić dodavši da je za razvoj turizma važna i infrastruktura, kao i zaštita okoliša.
“Županija u okviru svojih financijskih mogućnosti pomaže ovdašnje projekte, a posebno moramo istaknuti veliko ulaganje u lučku infrastrukturu, točnije sanaciju dijela luke Mandre koja je provedena prije tri godine.
Naša Županijska lučka upravo provela je sanaciju operativne obale ukupne vrijednosti od gotovo 800 tisuća kuna. Uz toliko prirodnih potencijala, upravljati razvojem ovoga područja vrlo je izazovno te je stoga na jedinici lokalne samouprave da osmišljava nove projekte i priprema ih za prijavu na natječaje za sredstva EU fondova,” dodao je Mršić i čestitao svima Dan Općine.
U ime načelnika i gradonačelnika otoka Paga nazočnima se obratio gradonačelnik Paga Ante Fabijanić koji je također naglasio dobru suradnju svih JLS na otoku.
Nakon svečanog dijela programa u Mandrama su prigodnim presijecanjem vrpce zamjenik župana Šime Mršić i ravnatelj Županijske lučke uprave Davor Škibola obilježili završetak radova na obnovljenoj luci otvorenoj za javni promet lokalnog značaja – Luci Mandre.
Naime, Županijska lučka uprava Zadar izvršila je tijekom 2015. godine radove na sanaciji dijela luke Mandre ukupne vrijednosti 612.385,50 kn, a upravo završeni radovi na sanaciji operativne obale ukupne su vrijednosti 798.677,68 kn
Svečanost su također svojim dolaskom uveličali gosti iz naše prijateljske Općine Starše, ravnatelji škola i vrtića, vanjski suradnici Općine Kolan, predsjednici udruga i stranaka koje djeluju na području naše Općine, direktori tvrtki s kojima surađujemo. Sudionicima likovno - literarne radionice na temu Moj zavičaj u organizaciji Općinske knjižnice Šime Šugar Ivanov podijeljene su zahvalnice i prigodni pokloni.
I na kraju se zahvaljujemo našoj najmlađoj generaciji folklora KUD-a Bartol Kašić pod vodstvom Marije Gligora na nastupu koji je na najljepši mogući način otvorio ovu svečanu sjednicu