Trg kralja Tomislava 6 23251 Kolan, Otok Pag, Hrvatska | Tel. +385 (0)23 698-008 | Kontakti
Unesite pojam i započnite pretragu

Priopćenje aglomeracija

Poštovani žitelji općine Kolan,
Ovim putem Vas izvješćujem o sljedećem: aglomeracija odnosno kanalizacijski i vodni sustav općine Kolan.
Situacija aglomeracijskog sustava Općine Kolan je sljedeća; na području naselja Mandre izgrađen je dio kanalizacijskog sustava te smo u fazi dobivanja građevinske dozvole za nastavak izgradnje preostalog dijela.
Jedan od prioriteta općine Kolan svakako je rješavanje problema kanalizacijskog sustava naselja Mandre,a isto tako i naselja Kolan.


S obzirom da se mnogi naši sugrađani pitaju zašto se ne ide u realizaciju tog projekta te zašto se ne traže sredstva iz EU fondova koja “izdašno” financiraju takve projekte.
Nažalost, stanje na području naše općine je takvo da bi daljnja realizacija projekta aglomeracije bila moguća, konkretno za Mandre, potrebno je sve prometnice (ulice i ceste) staviti pod upravljanje tj. u vlasništvo općine Kolan. Taj proces iziskuje dosta vremena s obzirom da Općinsko vijeće mora za svaku prometnicu izglasati da postaje vlasništvo općine Kolan te nakon toga provesti pravnu proceduru, i naglašavam kako je navedeni proces već započet.
Nadalje, EU fondovi financiraju projekte aglomeracije pod uvjetom da naselje za koje se radi ima vise od 2000 stanovnika,a što mi,kako je svima vama poznato,nemamo, te nažalost nismo u mogućnosti kandidirati se za sredstva EU fondova. Nakon svih tih saznanja u veljači 2018. godine ušli smo u pregovore sa susjednim nam gradom Pagom i općinom Povljana te smo na nasu inicijativu pristupili Hrvatskim vodama, VGO Split i prezentirali im ideju aglomeracije dijela otoka Paga koji pripada Zadarskoj županiji, što je prihvaćeno i od strane Hrvatskih voda i od strane grada Paga i općine Povljana.
Dakle, ideja jest da se izgradi jedinstveni aglomeracijski sustav dijela otoka Paga u Zadarskoj županiji. Nakon obavljenih inicijalnih razgovora, obavili smo i više operativnih sastanaka s ravnateljem Hrvatskih voda i ostalim relevantnim djelatnicima Hrvatskih voda te smo trenutno u izradi idejnog rješenja za spomenuti projekt aglomeracije otoka Paga.
Moram naglasiti da smo jako ponosni da je ovaj projekt pokrenut upravo na inicijativu opcine kolan. U ovakvom obliku suradnje s gradom Pagom i općinom Povljana u mogućnosti smo dobiti što nacionalnih što EU sredstava, 95% financiranja projekta.
Procijenjena vrijednost navedenog projekta je 600 milijuna kuna.
Ovakvim povijesnim rješenjem dugoročno se rješava pitanje vodnog i kanalizacijskog sustava općine Kolan, a isto tako i preostalog dijela otoka u Zadarskoj županiji.
Nadam se da sam vam uspio pojasniti situaciju aglomeracije te da ćemo do 2021. veći dio projekta realiziran.

Načelnik Općine Kolan
Marin Pernjak