Trg kralja Tomislava 6 23251 Kolan, Otok Pag, Hrvatska | Tel. +385 (0)23 698-008 | Kontakti
Unesite pojam i započnite pretragu

Kolan 1

S ciljem veće zaštite svojih mještana i gostiju koji nas posjećuju Općina Kolan je kupila dva AED uređaja sa ormarićima koji su postavljeni jučer 23. svibnja 2024. u Mandrama u luci i u Kolanu na zgradi pošte.

 AED (eng. Automatic external defibrillator) je maleni, prijenosni uređaj, jednostavne primjene s zadaćom isporuke električne struje osobama koji imaju srčani zastoj uslijed poremećaja ritma (ventrikularna fibrilacija ili ventrikularna tahikardija bez prisutnog pulsa). Osim toga, današnji modeli daju upute prema najnovijim smjernicama osnovnih postupaka održavanja života, glasovnim i vizualnim uputama (na hrvatskom jeziku). Uređaji sa 100% sigurnošću vrši analizu ritma i preporučuje ili ne preporučuje defibrilaciju, te korisnika vodi kroz cijeli postupak oživljavanja. AED se nalazi u posebnom ormariću. U Hrvatskoj postoji mreža takvih ormarića, a svaki je povezan s hitnom pomoći na svom području . Ormarići imaju u sebi telefonski modul, i odmah po otvaranju automatski pozivaju hitnu pomoć. U centrali svakog Zavoda za hitnu medicinu postoji poseban telefonski uređaj s prikazom pozivatelja, na koji se spajaju samo pozivi iz ovih ormarića. To znači da korisnik zapravo ima direktnu liniju prema hitnoj pomoći, koja zaobilazi pozive prema brojevima 112 i 194.

Ako se AVD uređaj primjeni u prvih 3 do 5 minuta, postoji vrlo visoka vjerojatnost da će osoba koja je doživjela srčani zastoj preživjeti i uspješno se oporaviti. Dokazano je da reanimacija i rana defibrilacija mogu vratiti normalan srčani ritam kod osoba sa srčanim zastojem.

Kolan-1-drugi
Mandre-1-drugi
Mandre-2
Kolan-2