Trg kralja Tomislava 6 23251 Kolan, Otok Pag, Hrvatska | Tel. +385 (0)23 698-008 | Kontakti
Unesite pojam i započnite pretragu

Zahvaljujući vrlo vrijednim ljudima Općine Kolan, iz dana u dan naša zajednica ide korak po korak naprijed. Naši glavni gospodarski resursi poljoprivreda, stočarstvo i turizam svake godine postaju sve jači i značajniji faktor za standard i kvalitetu života. Općina svake godine ulaže značajna sredstva u razvoj infrastrukture, kako u vodoopskrbu, ceste, poljske puteve, tako i u uređenje plaža i javnih površina. Nije zapostavljen niti društveni i socijalni život, kao ni naša djeca na koju smo posebno ponosni s obzirom da ih u Općini Kolan iz godine u godinu ima sve više, što je dokaz da roditelji i mladi prepoznaju dobar razvojni put Općine Kolan.

Na našem otoku došlo je do kvalitetnije komunikacije između lokalnih samouprava, te svi skupa polako shvaćamo da smo svi jedan brod na kojemu ima mjesta za sve dobronamjerne ljude. U proteklih godinu dana zajednički smo nastupali na više događaja i manifestacija, što ćemo nastaviti i ubuduće. Osnovali smo LAG Otok Pag i započeli zajedničke projekte važne za daljnji razvoj otoka.

blagoslov_kapeliceOpćina Kolan ispunila je sve svoje obaveze za proteklu godinu, a isto tako nastavila 2014-te. Proveli smo više bagatelnih nabava od 01. siječnja 2014., a isto tako i realizirali do danas. Nabrojat ću samo neke: asfaltiranje ulica u Mandrama u vrijednosti od 400.000,00 kuna, polaganje i kupnja kabela za električnu energiju za kapelicu na mjesnom groblju u Kolanu u vrijednosti od 200.000,00 kuna, poboljšanje opskrbe vodom transportne mreže Mandre u vrijednosti od 500.000,00 kuna, uređenje javnih površina u vrijednosti od 200.000,00 kuna i još niz manjih projekata. Ipak najvažniji centralni događaj današnjeg dana je blagoslov kapele i mrtvačnice tj. grobljanske crkve Svih Svetih u koju smo u nekoliko godina uložili 1.100.000,00 kuna, te u uređenje okoliša groblja cca 400.000,00 kuna.

Zajedno sa Fondom za zaštitu okoliša uložili smo značajna sredstva u obnovljive izvore energije, te sa Komunalnim društvom Kolan i fondom potpisali ugovore za nabavu novog komunalnog vozila za odvoz kućnog otpada i 10 novih zelenih otoka koji će biti postavljeni ovih dana na području cijele općine.
U suradnji i partnerstvu sa njemačkom tvrtkom i kapitalom završili smo projekt obnovljivi izvori energije fotonaponske elektrane, te očekujemo realizaciju iste na jesen ukoliko se nešto ne zakomplicira kod državne birokracije. Procijenjena vrijednost projekta iznosi 5.000.000,00 eura, a kapacitet elektrane 4 MW.

Započeli smo s projektiranjem šetnice od Kolanjskog Gajca do Mandri u dužini od 6 km, izradili idejni projekt za sportski aerodrom i projekt uređenja obale i lučice Mandre. Uz nastavak projekta navodnjavanja Kolanjskog polja i dovršetka projekta kanalizacije Mandre, te izgradnje nove vodovodne mreže i vodospreme Mandre završili bi dobar dio strateškog i infrastrukturnog razvoja Općine Kolan.

sv_sjednica15. srpnja 2014. održana je Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Kolan na kojoj su prisustvovali mnogobrojni gosti i uzvanici.
Zahvaljujemo se našim uzvanicima što su svojim dolaskom uveličali svečanost Dana Općine Kolan. Hvala klapi Kolan, pivačima nakanat i plesačima KUD-a Bartul Kašić što su svojim nastupima upriličili svečanost. Hvala pateru Josipu Galiću župniku, don Dariju Tičiću tajniku nadbiskupa msgr. Želimira Puljića, te preč. don Zdenku Milić dekanu paškom što su otvorili i blagoslovili kapelu Svih Svetih na mjesnom groblju u Kolanu gdje je ujedno potpisana i Povelja o blagoslovu novog oltara i ambona.

 

dodj_poveljPovelje počasnih mještanina Općine Kolan dodijeljene su generalima-pukovnicima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Pivači nakanat Milivoj Šupraha, Ivan Šuljić, Kazimir Zubović, Josip Šupraha, Šime Čemeljić i Šime Šupraha dobili su priznanja za zalaganje u njegovanju i očuvanju tradicijskog pjevanja nakanat, Ana Barun za zalaganje u očuvanju folklorne tradicije i klapskog pjevanja, David Šugar za izuzetno zalaganje u sportu. Zlatna plaketa „Grb Općine Kolan“ dodijelila se Sirani Gligora d.o.o. za izuzetna ostvarenja na području gospodarstva.

konc_cambiU večernjim satima stanovnici Općine ali i njihovi gosti mogli su uživati na koncertu klape Cambi koji se održao ispred mjesne Crkve u Mandrama.

 

9. susret klapa u Kolanu, 17. Srpnja 2014.

nast_klapaNa 9. Susretu klapa u Kolanu nastupali su klape domaćini ženska klapa „Kolanjke“ i muška klapa „Kolan“, muška klapa „Navalia“ iz Novalje, ženska klapa „Murtelice“ iz Novalje, ženska klapa „Peružini“ iz Paga, muška klapa „Povljana“ iz Povljane, i po prvi puta muška klapa „Marof“ iz Novog Marofa.


Najljepše se zahvaljujemo Ivani Šuljić koja je za ovu prigodu vodila programe.