Trg kralja Tomislava 6 23251 Kolan, Otok Pag, Hrvatska | Tel. +385 (0)23 698-008 | Kontakti
Unesite pojam i započnite pretragu

Svijet oko nas bogat je raznolikošću života - od kućnih ljubimaca koji nas čine sretnima do divljih životinja koje oblikuju naš ekosistem. Zaštita životinja je od suštinskog značaja, jer nije samo pitanje etike, već i odgovornosti prema planeti i budućim generacijama.

 

Jedan od najvažnijih aspekata zaštite životinja je zaustavljanje zlostavljanja i zapostavljanja. Zakoni koji štite životinje od zlostavljanja i mučenja ključni su za njihovu dobrobit. Osim toga, edukacija o pravilnom postupanju sa životinjama igra ključnu ulogu u prevenciji zlostavljanja.

Napuštene životinje također su ozbiljan problem. Napuštene pse i mačke, na primjer, često žive na ulicama, izloženi gladi, bolestima i opasnostima. Sterilizacija i kastracija su važni koraci u kontroli populacije napuštenih životinja i smanjenju njihovih patnji.

Zajedno, možemo postići mnogo više u zaštiti životinja. Svi mi, kao pojedinci i društvo u cjelini, imamo odgovornost da se brinemo o životinjama i stvaramo svijet u kojem se one osjećaju sigurno i voljeno. To nije samo pitanje prava životinja, već i pitanje naše ljudskosti i suosjećanja.

ljubimci

ZAKONSKE OBVEZE

NENAPUŠTANJE: Zakonom o zaštiti životinja zabranjeno je napuštanje životinje. Propisana je kazna do 30 000 kn.

OBAVEZNO MIKROČIPIRANJE: Mikročipiranje pasa obavezno je u Republici Hrvatskoj. Kazna za nepoštovanje ove obaveze iznosi do 6000 kn.

KONTROLA RAZMNOŽAVANJA: Zakonska obaveza skrbnika je i osigurati kontrolu razmnožavanja životinje. Ako skrbnik ne želi zbrinuti neželjenu mladunčad, snosi troškove zbrinjavanja. Kao način kontrole razmnožavanja radi se kastracija ženki i mužjaka, rutinski veterinarski zahvat koji sprječava neželjeno potomstvo. Kazna za nepoštovanje ove obaveze iznosi do 30 000 kn.

SVI POTREBNI UVJETI: Skrbnik mora osigurati potrebne uvjete za kućne životinje, što uključuje i veterinarsku skrb. Zanemarivanje i zlostavljanje životinja kažnjivo je iznosom do 30 000 kn, a mučenje i ubijanje zatvorskom kaznom do godine dana.

OVLASTI KOMUNALNOG REDARA: Skrbnik životinje obavezan je komunalnom redaru predočiti dokaz o mikročipiranju i cijepljenju psa.

ČIŠĆENJE IZMETA I POVODAC: Skrbnik je dužan počistiti izmet za svojim psom i držati životinju na povodcu, osim na mjestima gdje je dopušteno da se pas kreće slobodno.

UDOMLJAVANJE UMJESTO KUPNJE: Udomljavanjem umjesto kupnje možete pomoći psu i svojoj zajednici. Pas iz skloništa je zdrav, cijepljen, mikročipiran i kastriran.

Budite odgovorni i ne riskirajte visoke novčane kazne! Odvedite svojega psa na cijepljenje, mikročipiranje i kastraciju te održavajte svoj grad čistim i ugodnim za život.

Ako ste svjedok kršenja zakona, zanemarivanja ili zlostavljanja životinja, svakako prijavite takve slučajeve nadležnoj veterinarskoj inspekciji i komunalnom redarstvu, a u slučaju zlostavljanja i policiji. Budite aktivan sudionik društva i štitite životinje!